Saturday, August 13, 2011

bendasing atau objek asing dalam rongga hidung anak

aihs.. tajuk arini agak cemas.. ye saya amat cemas... Aleesya baru sampai dari rumah nanny dia..
ketika saya sibuk memasak di dapur.. Aleesya yg comel tu datang tarik baju saya dan cakap ' mummy.. nose.. stuck..' gaya pelat dia.. huhu ape la pulak nih..
saya pun duduk dan tengok hidung dia.. ya Allah.. ade potato chips dalam hidung.. kecik je.. tapi memang tahu itu potato chips.. huhu sbb ade potato chips dekat tangan dia.. saya amik torch light untuk make sure memang itu potato chips.. ya kali ini memang yakin.. ade potato chips.. sgt kecik dan jauh kedalam.. aduh.. daddy pulak belum balik walaupun dah pukul 7 petang..intai sekali lagi.. hah! tak ade dah.. dah masuk ke dalam terus..
sebab umur aleesya baru 22 bulan.. dia tak tahu sangat nak blow out.. huhu die dah tersedut potato chips masuk.. cepat2 call daddy dan suruh balik.. daddy kata dah dekat.. ok..mummy tunggu.. Aleesya xmenangis pun.. still gelak2 tengok baby tv.. berlari kesana sini.. huhu mummy dah berdebar..

Daddy sampai dan bagitahu yang kami akan ke klinik selepas berbuka & solat maghrib.. pukul 8 kami gerak ke Klinik Pakar Kanak-kanak Dr.Chan. memang selalunya kami akan ke sana untuk imunisasi atau masa Aleesya sakit.. mujurlah tak ramai oarang.. selalunya memang penuh klinik ni.. tak pernah sekali pon saya tengok klinik ni sunyi.. hihi...

Giliran Aleesya pun sampai.. Dr.Chan dah kenal kami agaknya.. hihi sebab dah banyak kali sangat berjumpa..  lagi2 masa Aleesya kene H1N1 dulu..

Saya ceritakan apa yang berlaku.. Dr.Chan cakap nasib baik potato chips ni.. kalau peanuts atau objek2 keras yang lain memang akan kena jumpa pakar ENT terus.. untuk keluarkan dari hidung.. menurut Dr.Chan, potato chip (dalam kes Aleesya ni Pringles) mudah hancur.. Dia bagi satu botol Nasal Spray.. (dah spray dalam hidung Aleesya yang menyebabkan Aleesya terkejut dan melalak bagai tak hengat.... bukan sakit tapi sebab terkejut..dia tengah mamai nak tidur dah..


Nasal Hygiene Spray ini kene spray kedalam rongga hidung 4-5 kali sehari selama 5 hari..ini untuk menghancurkan potato tadi...

pesanan Dr.Chan JIKA: selepas 5 hari, hidung mengeluarkan cecair seperti selsema & berbau busuk itu bermaksud ada jangkitan dan perlu ke klinik dengan segera.

aihs.. Aleesya ni memang la suka buat macam ni.. bucu napkin la dalam hidung..bucu tuala la.. bucu bantal la.. korek dengan jari la.. bukan tak penah larang.. memang dah larang.. kadang2 alihkan perhatian dia dengan bagi bear la.. toys la suruh dia pegang... penah juga pegang tangan dia supaya tak sentuh hidung.. kadang2 letak tangan dia dalam poket seluar dia la.. sampai dia mengamuk sakan.. tapi masih sama.. macam hobi pulak.. huhu..kalau ada petua sila la share... huhu Aleesya ni memang sepanjang masa kene perhatikan dia.. lagi2 kalau tiba2 dia senyap je.. ade la kerja tengah buat tu.. huhu

~ sigh! ~ dia tak patut makan potato chips ni.. huhu memang tak nak bagi pun.. dia tinggi sangat dan sampai untuk capai barang2 atas meja.. huhu..salah mummy ni tak simpan elok2 ~sigh!!!~

Nose Picking... Why it happens

Your child most likely picks her nose because it's there. She's probably curious or bored; like other habits, nose picking can relieve stress or pass the time. Although some people consider it a "nervous habit" — a category that includes thumb sucking, nail biting, hair twisting, and tooth grinding — nose picking isn't necessarily a sign that your child is overly anxious.

The most zealous nose pickers tend to be children with allergies, because the heavy flow of mucus and crusting give them a "something's up there" feeling that makes it difficult for them to leave their noses alone. Also, certain environmental conditions make kids more likely to pick; if your heating or air-conditioning system is drying out your child's nasal passages, a humidifier (or a saline nasal spray) may help.

The good news is that unlike nail biting, nose picking is a habit your child is unlikely to continue into adulthood. Most children eventually give it up on their own, either because they lose interest or because other kids tease them enough to make them want to stop. read more








2 comments:

zaliza said...

ish...tatau plak benda masuk hidung ni serius for kids... nasib baik baca blog u...klu x ingat x serius n cam lawak je utk budak2...thanks

Sailingstars-Sunshines said...

agak bahaya.. boleh menyebabkn infection pd saluran dalam hidung..
lebih2 lagi jika object tu bukan organic dan tak hancur..